10 Zajímavostí o mase, co možná nevíš o mase
Tentokrát to nebude žádná odborná přednáška. Vypátrali jsme několik perliček se světa, které tě dost možná překvapí!
Věděl jsi že..
-
Z jedné hovězí kůže se dá vyrobit 18 fotbalových balónů.
-
Vysoce kvalitní hovězí z Polska se nazývá Wolowina. Nejde o žádnou "volovinu", ale kvalitní flák masa.
-
Z jedné krávy se dá vyrobit zhruba 720 burgerů o hmotnosti 100 gramů. To je zhruba stejné množství, které by čtyřčlená rodina mohla každodenně jíst po dobu půl roku.
-
Tuk je nosičem chutí, proto máme v nabídce volky a jalovice. Kdo má rád maso s minimem tuků, šáhne radši bo býčkovi. Maso z býčka má ale tvrdou musculaturu a pevné steakové partie jsou téměř bez tuků. Přesně z toho důvodu býky v nabídce vůbec nemáme.
-
Úplně prvním jídlem snědeným člověkem na Měsící byla slanina (jednalo se o mraženou verzi v podobě kostky).
-
Do běžných mas se přidávají velmi nebezpečné dusitany? Tak tohle je pěknej nesmysl! Dusičnany se používají do masa z Ameriky a Afiky. Cestou na lodi maso lépe zraje a je urdžena trvanlivost až 6 měsíců.
-
Čerstvé maso je zločin. Jedná se jen o marketingový tah obchodních řetěžců. Každý kdo ochutnal kvalitní maso ví, že maso zraje stejně jako víno. Maso, které ještě před pár dny běhalo po pastvě ti gurmánský zážitek nezajistí.
-
Uruguay, Nový Zéland, Argentina, Austrálie a Brazílie jsou jediné země, kde žije více krav, než lidí. Je ale nutné dodat, že v těchto zemích je povoleno užívat u krav růstový hormon.
-
Již v devadesátých letech bylo sušené maso součástí výbavy astronautů NASA
-
Kráva během jednoho dne "žvejkne" více, než 40,000 krát
Které zajímavosti tě překvapily?
Napiš nám na sociálních sítích, které zajímavosti tě překvapily. Pokud máš nějaké dotazy k výše zmíněným faktům, rádi s tebou vše probereme v chatu.
Facebookový profil: https://www.facebook.com/emifood.cz
Instagramový profil: https://www.instagram.com/emifood_food